Jak se starat o Víno a Vinice


U vína a vinic je toho spousta. Nuže začneme vinicemi! 

Když chceme pěstovat víno musíme vědět složení půdy, oblast a vinné odrůdy, které chceme pěstovat. Nejlepší je při první vinařské sezóně si nechat radit od staršího vinaře nebo od člověka s většími zkušenostmi. U vína a vinic nic nesmíte zanedbat, ve sklizni se vám vaše úsilí vrátí v podobě vína. Musíte vinice kontrolovat, vylamovat zálistky (od května do sklizně) to jsou malý lístečky u větve vinné hlavy. Pokud je vinná hlava mladá míň jak 3 roky vytrháváme, některé rostoucí stopky s hrozny (důvodem je, aby se v jednom roce nevysílila vinná hlava a další rok, by tolik nemusela plodit). Vinné hlavy při zasazení je potřeba počkat 3 roky než může plodit. V ČR je zvykem vinnou hlavu vytrhávat při dosažení věku vinné hlavy přibližně 40 roků. Existují, ale vinaři, kteří nechávají vinné hlavy zasazené i díl.


Typický zálistek (je to obvykle větvička uprostřed větve) Autor fotky : David Mařa
Typický zálistek (je to obvykle větvička uprostřed větve) Autor fotky : David Mařa

Včil vám povím něco o víně ve sklepě!

Víno ve sklepě je důležité. Každá odrůda má ráda jinačí teplotu uchovávání ve sklepě. Většinou se to pohybuje kolem 8-15 stupňů celsia. Víno se ve sklepě udělá takové jaké chce vinař. Některé vína se hodí na burčák nebo jako archivní víno. Některá naopak jsou vhodné na vypití v dané sezóně. Spoustu nemocí se objevují i ve víně. Je potřeba podle množství litrů vína, ale taky i kvůli potřebě vína stáčet víno ze zásobníků do sudů či demižónů. Před stáčením vína do demižónů je potřeba demižón vyčistit sirným knotem, aby všichni škůdci zmizeli pryč z demižónu. Je vhodné nepít víno z demižónu, který byl nedávno sířen sirným knotem, udělalo by se vám špatně. Není dobrý se též nadechnout sirného knotu. Mluvím z vlastních zkušeností.

Vytvořil: David Mařa 2023/2024
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky