Rok Vinaře
Leden
Do vinohradu se chodí zřídka. Práce pro vinaře je v tomto měsíci spíš ve sklepě
Únor
Březen
Duben
Pomalu se kontrolují větve a zálistky. Především listy dole na kmenu vinné hlavy. V tomto měsíci se u nás na vesnice koná Ochutnávka vín lidově (košt).
Květen
Vylamují se zálistky. Postřikujeme vinné hlavy postřikovačem proti nemocí atd.
Červen
Podobně jako v květnu vylamujeme zálistky postrkáváme větve mezi dráty. Okopáváme od plevele. Dáváme pozor na velké sucho
Červenec
Defacto stejný jako v Červnu akorát si dáváme pozor na velké lijáky a plevel Svlačec rolní.
Srpen
Poslední měsíc před podzimem a období sklizně. V Srpnu se u vinných hlav vytrhávají některé hrozny, mohly by některé vinné hlavy jeden rok plodit až moc a další roky, by už tolik síly neměly. Měří se cukernatost hlavně u raných odrůd. Cukernatost měříme pomocí refraktometru. V refraktometru sledujeme cnm a v refraktometru se cukernatost objeví jako střed mezi modrou a bílou barvou, která se objeví při nanesení kapky na měřicí část refraktometru. Je nutné při zkoumání cukernatosti v refraktometru se dívat do refraktometru při slunečním svitu.
Září
V Září sklízíme sklizeň kvůli, kterých se celých 9 měsíců vinař snažil. Měříme cukernatost, sklízíme úrodu. Po sklizení hroznů se musí hrozny pomlet v mlýnku a vylisovat.
Říjen
V Říjnu spíš vinař pracuje na víně ve sklepě. Vinař ve sklepě víno Stáčí, míchá do směsky nebo koštuje jestli víno nemá nemoc.
Listopad
V Listopadu se 11.11 koná Svatý Martin a pro tuto akci je tradiční Svatomartinské víno. (Nejčastěji Svatomartinským vínem, bývá Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké). Nadále a opět tento měsíc je ve sklepě.
Prosinec
V Prosinci, někteří vinaři sbírají ledové víno. V prosinci se spíš víno pije na Štědrý den ke kaprovi